София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Руският посланик благодари за умерената българска позиция

Той се срещна със зам.-министъра ни на външните работи

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров благодари "на ръководството на България за неговата добре претеглена и конструктивна позиция“ по възникналата сложна международна политическа ситуация заради случая „Скрипал“.

От руското посолство разпространиха прессъобщение за срещата на посланика на Русия в България Анатолий Макаров и заместник-министъра на външните работи на България Юрий Щерк, на която е обсъдено „делото на Скрипалите“ и нарастващото международно напрежение заради него.

Макаров "изразява загриженост от безпрецедентния натиск, който Великобритания и САЩ оказват върху страните-членки на ЕС и НАТО".

Той подчертава,че Русия настоява за „съвместно разследване на инцидента в Солсбъри при пълно спазване на нормите на международното право с участие на експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия".

От своя страна зам.-министър Щерк подчерта, че използването на химическо оръжие на територията на Великобритания е недопустимо и е грубо нарушение на действащото международно право, независимо от мотивите, които стоят зад него. „България е сериозно обезпокоена от съобщенията за възможна връзка на лица и организации от Руската федерация с  използването му на територията на европейска държава. Очакваме резултатите от разследването на обстоятелствата и фактите около нападението в Солсбъри“, допълни още българският дипломат.