София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЛАХ АБДЕСЛАМ ПЛАНИРАЛ НОВИ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ

АТЕНТАТОРЪТ ОТ ПАРИЖ ЩЕ СЪДИ ПРОКУРОРА НА ФРЕНСКАТА СТОЛИЦА

8 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Един от атентаторите в Париж, който беше заловен жив след издирване в продължение на 4 месеца – Салах Абдеслам, е планирал „да рестартира нещо“ в Брюксел. Това заяви белгийският външен министър Дидие Рейндерс. Нападателят от черния петък 13-и за Франция е подготвял нови терористични атаки.
Припомняме, че той беше заловен от властите в Брюксел на 18-и март. В помещението, където се е укривал, е имало много оръжия. Външният министър на Белгия заяви и че заедно с Абдеслам има цяла свързана мрежа, готвеща нови атаки в Европа.
Междувременно стана ясно, че атентаторът ще съди прокурора на Париж – Франсоа Моленс. Причината е, че държавното обвинение е разгласило, че Абдеслам е планирал да извърши самоубийствен атентат на „Стад дьо Франс“ в нощта на 13-и ноември миналата година.
Интерпол публикува предупредително изявление в събота, с което призовава европейските страни да бъдат внимателни по своите граници, като им заявява, че е възможно съучастници в плановете на Абдеслам да се опитат да избягат с фалшиви паспорти.
В Брюксел заплахата от терористични атаки остава трета степен.