София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТРИМА ТЕРОРИСТИ БЯХА УБИТИ В ПАРИЖ ПРИ СПЕЦОПЕРАЦИЯ

ДРУГИ ПЕТИМА БЯХА ЗАДЪРЖАНИ ПАРИЖКОТО ПРЕДГРАДИЕ „СЕН ДЕНИ“

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Двама терористи бяха убити в Париж. Сред тях е имало жена камикадзе, която се е взривила, след като в ранните часове днес започна специализирана полицейска операция на френската полиция. Други петима са били задържани. По непотвърдена информация има още един убит, който е застрелян от снайперист. Терористите бяха обградени в апартамент в парижкото предградие „Сен Дени“, съобщава Ройтерс.

Акцията на спецчастите приключи около 10:00 часа българско време.
Първоначално при операцията е избухна престрелка. В жилището са се укривали терористи, вероятно пряко свързани с атентатите в Париж от 13-и ноември. Все още няма информация дали някой от лидерите на групата е арестуван. Няколко полицаи са били ранени, по време на операцията, според Ройтерс. Целта на атаката в предградието "Сен Дени" е "мозъкът" на атентатите Абделхамид Абаауд - белгийски джихадист и един от най-страшните палачи на "Ислямска държава" в Сирия, който очевидно е вдъхновил и подготвил нападателите от Париж.
Живеещите в предградието са били предупредени да не напускат домовете си, освен ако не е неотложно. Тези от тях, които са излизали навън са се движели с вдигнати ръце.
Властите успокояват гражданите, че стрелбата и експлозиите, които чуват, не са ново терористично нападение, а част от полицейската операция. Апартаментът в "Сен Дени" се следи от вчера от спецчастите. Целият район беше отцепен от полицията и наблюдаван с хеликоптери. Хора от службите бяха и по покривите на сградите. Част от живеещите в квартала бяха евакуирани.