София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

В Банско излизат на протест за втория лифт

Възможно е да блокират пътя към Гърция

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жителите на Банско и околните населени места отново ще излязат на протест на главен път Е-79 край Симитли утре в подкрепа изграждането на втори лифт в курортния град, събщи за "Фокус“ Димитър Русков, представител на сдружение „Бъдеще за Община Банско“.

Протестът ще започне в 10.00 ч, като се очаква да присъстват жителите на общините Симитли, Разлог, Кресна, Струмяни,
Благоевград и други.

„Надяваме се, че утре в Министерски съвет ще се глада точката, касаеща плана за управление на Национален парк „Пирин“ и изграждането на втори лифт в Банско. Освен това знаем, че в същия ден пред Министерския съвет ще се проведе протест от противниците на нашето искане, затова решихме, като ответен жест, да организираме пореден протест. С него искаме да заявим на правителството, че очакваме неговото решение“, каза още Русков.

Той добави, че тази вечер или утре на място ще бъде взето решение от страна на протестиращите дали отново да бъде блокиран главен път Е-79, както се случи на предходния протест.

На 13 декември жителите на Банско, водени от кметовете в региона затвориха за кратко главен път Е-79 край Симитли.