София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

В ГЕРМАНИЯ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ БЕЗ ДА РАБОТЯТ

ГЕРМАНСКИЯТ СЪД ОТРЕДИ ДА ДАВА НАД 400 ЕВРО ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Съдът отсъди право на помощи за безработните в Германия. При условие, че лицата са граждани на Евросъюза, живеещи на територията на Федералната република от поне 6 месеца, те ще получават близо 400 евро, под формата на помощи.
Правото да получаваме пари без да ходим на работа ще зависи от продължителността на престоя в страната. Размерът на социалните плащания за безработни варира от 399 евро месечно за несемейни лица, до 3600 евро за семейните. От решението на съда в Касел ще бъдат засегнати над 130 000 европейци, болшинството от които са българи и румънци.
Помощите за социално слаби ще се поемат от общинските бюджети, а федералната хазна ще отпуска средства за дълготрайно безработни. Тази реформа ще увеличи броя на неквалифицираните кадри, мигриращи в страната, смятат анализатори. Според експертите, съдебното решение дава допънителен стимул за хората да не полагат големи усилия в търсенето на работа, разчитайки на социални помощи след 6-месечен престой в страната.