София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

В ИТАЛИЯ ЗАПОЧНА АКЦИЯТА „ВИСЯЩ СЛАДОЛЕД“

СТОТИЦИ ЗАВЕДЕНИЯ В СТРАНАТА СЕ ВКЛЮЧИХА В ИНИЦИАТИВАТА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В Италия започна нова мода, която продължава набралата преди няколко години традиция на „висящото кафе“. Този път обаче става въпрос за сладолед, които стотици италиански търговци ще предлагат на същия принцип.

Идеята е лансирана от известна италианска асоциация, която подпомага семейства в неравностойно положение. В момента стотици барове и сладкарници в страната се включват в благородната инициативата. 

Принципът на висящия сладолед“ е следният. Даден клиент си купува един сладолед, но плаща два, като вторият остава "висящ", за да може някой нуждаещ се да се възползва от него. Такъв беше и принципът на "висящото" кафе, което преди време стана много популярно и в България.

Обичаят на „висящите“ продукти води началото си от Неапол и се крепи на доверието между дарителя, който няма да знае, кой ще се възползва от жеста му, и търговеца, който е свободен да реши на кого да предложи сладоледа -дали на  дете в неравностойно положение, или на самотен възрастен.