София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Валери Симеонов начело на Съвета за хората с увреждания

Новият законопроект дава този орган в ръцете на вицепремиера

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът Валери Симеонов ще бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това предвижда проектът за нов Закон за хората с увреждания, който беше приет единодушно вчера от Комисията по социална политика в Народното събрание.

Към настоящия момент този орган се ръководи от министъра на труда и социалната политика, но когато влязат в сила голяма част от текстовете на новия закон, постът ще бъде предаден на ресорния вицепремиер – в случая Валери Симеонов.

По ирония на съдбата това е човекът, срещу когото вече няколко дни има протести заради изказването му по адрес на майките на деца с увреждания, които той определи като "кресливи жени" с "уж болни деца". Именно майките бяха инициатор за приемането на този закон.

След като Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ бяха одобрени от депутатите в социалната комисия, предстои да бъдат гласуване на първо четене в петъчното пленарно заседание на парламента.