София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Вицеадмирал Манушев: Нямаме пари за наборна армия

Според депутата от ГЕРБ България има нужда от нови самолети и подводници

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Идеята за наборна армия е примамлива, но бюджетът не може да си го позволи. Дори и 15 000 да са наборните войници и да служат по 6 месеца, това ще струва 100 милиона лева годишно, да не говорим, че базата трябва да бъде ремонтирана, а това също ще струва много пари.

Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от парламентарната група на ГЕРБ.

Кандидат-президентската кампания ми даде възможност да обиколя България и да опозная хората и те да ме опознаят. Сега, където и да отида, всички ме познават, коментира още вицеадмиралът, който беше кандидат за вицепрезидент заедно с кандидатката за президент Цецка Цачева.

Той сподели, че в момента България няма подводници, а последната българска подводница „Слава“е планирана за музей. Според вицеадмирал Манушев България има нужда от подводници и в момента се водят разговори за купуване от Германия или от други страни.

Депутатът коментира, че през мандата трябва да се реализират проектите за многоцелеви изтребител и за нов патрулен кораб, а също така трябва да се помисли и за повишаване на заплатите на военнослужещите.

Според него България трябва да има модерна и балансирана армия, макар и малка, защото не можем да си позволим по-голяма, а ако се наложи да водим война, тя ще е съвместно със съюзниците от НАТО.

Вицеадмиралът посочи, че в момента има над 5000 щатни бройки в армията, които са незаети, но оцени професионалната армия като по-подходяща за България. Професионалният войник поддържа много по-добре техниката и много по-добре си и я познава, посочи Пламен Манушев и даде пример, че корабите в момента са много по-боеспособни, отколкото по времето, когато са били обслужвани от наборни матроси.

Той коментира, че в момента напрежението в Черно море ескалира в контраст с времето отпреди 10 години, когато всички сме повярвали, че вече са настанали времена на мир и приятелство.