Гледай
на живо

Заев: Надявам се да започнем преговори за членство в ЕС през 2018 година

Те ще станат факт по време на българското председателство

Заев: Надявам се да започнем преговори за членство в ЕС през 2018 година Македонският министър-председател Зоран Заев отправи послание към Гърция - че се надява скоро да бъд... thumbnail text

Македонският министър-председател Зоран Заев отправи послание към Гърция - че се надява скоро да бъде намерено решение на спора около името на бившата югославска република. От десетилетия двете страни не могат да постигнат съгласие по този въпрос.

Припомняме ви, че Атина твърди, че използването на името Македония съдържа териториални претенции към едноименния северен район в Гърция и поради това блокира усилията на Скопие да стане член на НАТО и Европейския съюз.

Заев изрази надежда, че очаква страната му да започне преговори за членство още следващата година, по време на българското председателство.

Той получи и подкрепата на словенския си колега.

"В интерес на Словения и на Европейския съюз е Македония да остане стабилна и сигурна страна с блестящо бъдеще. Ето защо смятам, че присъединяването на Македония в Евросъюза и НАТО трябва да бъде подкрепено", каза от своя страна Миро Церар.

Премиерите на Словения и Македония обсъдиха и регионални проекти и двустранните им отношения.