петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      НС КАТЕГОРИЧНО ОТХВЪРЛИ НУЛЕВАТА СТАВКА ДДС

      Народното събрание отхвърли предложението на Атака за нулева ставка ДДС върху лекарствата, учебниците и храните, които са произведени у нас. Предложението беше подкрепено от едва 13 народни представители, като освен 10-те от Атака „за“ гласуваха по един депутат от БСП, РБ и ПФ.

      Видео: Според Атака, икономическата криза в страната е засегнала гражданите с най-ниски доходи, а цените на стоките от първа необходимост като хлябът и лекарствата и учебниците растат неконтролируемо. Точно затова предлагат да падне ДДС ставката на тези продукти от първа необходимост, които обаче са произведени у нас. Така хем ще се подпомогнат българските производители, хем хората ще могат да купуват най-необходимото по-евтино. Предложението на Атака обаче беше категорично отхвърлено от всички останали парламентарни групи. Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи, че промяната в закона за ДДС ще струва на държавата 1 млрд.и 200 милиона лева и ще натовари свръхдефицита.

      Социалистът Георги Кадиев подкрепи предложението на Атака принципно, като заяви, че може да се помисли за отпадането на ДДС за лекарствата. Той обаче подчерта, че предложеният текст не е добър и посочи няколко пропуски в така изложеното предложение. Точно по тази причина и от БСП гласуваха против.

      По време на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че най-важният въпрос, свързан с ДДС, е начинът, по който се възстановява ДДС на бизнеса, но това дава възможност за порочни практики.

      От ПФ пък обвиниха националистите в популизъм и подчертаха, че разработват идеи за диференцирани ставки. Още повече, че няма как да се раздели производството на местно и европейско, както предлагат от Атака.

      В крайна сметка с общо 73 гласа „против“, 13 „за“ и 52 въздържали се предложението на Атака беше отхвърлено.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ