четвъртък, 19.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      ПОЧИТАМЕ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

       

      Днес православната църква прославя свети Климент архиепископ Охридски. По този повод във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи празнична Света Литургия.
      Свети Климент Охридски е роден е в Югозападна Македония. Данните за живота му са оскъдни, особено тези преди дейността му в България. Те се намират в две гръцки жития: „Пространното житие на Климент Охридски“ от Теофилакт Охридски и в т. нар. „Охридска легенда“ от охридския архиепископ Хоматиан. Според втората, първите си гръцки преводи Климент е направил на „тукашния български диалект“. В текста си Теофилакт нарича Климент „пръв епископ, който проповядвал на български език“ и „най-учен мъж“.
      Светите братя Кирил и Методий взимат със себе си младежът по пътя към Моравия. Той придружил учителите си в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан II. След смъртта на Методий архиепископ Моравски изгонил апостолите на славянската писменост от страната си. Климент намерил добър прием и убежище при княз Борис 1 в родната си България. През 886 г. Климент бил изпратен в македонската област Кутмичевица с главни градове Девол и Охрид, където да проповядва християнската религия. Там той работил с новопокръстените българи като учител и свещеник. През 893 г. Климент бил избран за „пръв епископ на българския език“. Климент е един от най-видните автори на старобългарски език. Пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове.
      Значимо дело на Климент е опростяването на глаголицата и съставянето на кирилицата.
      Част от мощите на светеца днес се съхраняват и в новопостроената в Пловдив църква „Св. Климент Охридски“. Скоро след неговата смърт епископ Климент е канонизиран.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ