петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ НА ИЗБОРИ

      Правителството обмисля вотът на изборите да стане задължителен. Това е и едно от условията на Патриотичния фронт, за да подкрепя властта. Така за следващите парламентарни избори, а може дори и за предстоящите местни избори през 2015 година, гражданите ще трябва да отидат задължително до урните и да упражнят правото си на вот.
      Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, задължителното гласуване трябва да стане факт още преди местните избори. Той настоява първоначално да бъде въведена доброволна активна регистрация на гласоподавателите и задължението да пуснат бюлетина да важи само за регистриралите се, а на втори етап вече да се въведе задължителен вот за всички граждани, които имат право на глас.
      Останалите политически формации от управляващата коалиция – ГЕРБ и Реформаторският блок – смятат, че първо трябва да се проведе референдум по въпроса. От ГЕРБ са склонни вотът да стане задължителен, докато в РБ все още няма обща позиция. АБВ са склонни да подкрепят задължителното гласуване. БСП заявиха още през лятото, че са готови на преговори по въпроса, а ДПС са категорично против.
      От ГЕРБ смятат, че референдумът трябва да се проведе заедно с местните избори, за да се спестят средства. Очаква се темата да е актуална догодина.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ