петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      НС ОБСЪЖДА БЮДЖЕТА НА НЗОК

       

      През 2015 година касата няма да генерира преразгод, каквито очаквания има в системата. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по повод бюджета на НЗОК.
      Бюджет 2015 на касата обаче е обвързан с предстоящата реформа в сектор здравеопазване. За това от трибуната на Народното събрание Петър Москов начерта приоритетите пред здравното министерство. Първо – част от медицинските дейности да бъдат извадени от болничната помощ и прехвърлени в извънболничната от средата на следващата година.
      Смисълът е, че за да се направят някои изследвания и процедури на пациентите сега е необходимо те да бъдат приети в болница по дадена клинична пътека, тъй като само пътеката покрива стойността на тези дейности. Това обаче е скъпо и е свързано с много разходи, които могат да бъдат спестени, ако процедурите се плащат и в извънболничната помощ. Друго предложение на здравното министерство е нови аптеки през 2015 година да бъдат откривани само в места, където по стандартите няма налична аптека или няма денонощна аптека. Москов съобщи още, че министерството е на път да подпише рамково споразумение с фармацевтичната индустрия за устойчиво развитие и финансова стабилност. Предвижда се да има задължителни преговори за отстъпки от цените при влизане на лекарства в позитивния лекарствен списък.
      Москов съобщи, че министерството има амбиция до март 2015 г. в болниците да заработи електронна лекарствена борса, за което обаче ще трябва да се направят и законодателни промени и по този повод ще се търси парламентарна подкрепа. Според министъра борсата ще улесни болниците и ще премахне монопола над лекарствата. Всички тези предложения ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, които по административните срокове могат да влязат в сила още през февруари.

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ