четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПАК СПИРАТ ПОМОЩИТЕ ЗА КИПЪР

      След като Кипър отложи приемането на новия закон за изземването на имоти, по които не са погасявани ипотечните кредити, Международният валутен фонд прекрати международната помощ за страната. С отлагането на необходимата мярка за стабилизирането на икономическата ситуация в Кипър, МВФ видя неизпълнение на поети задължения и спря отпускането на 88 милиона евро финансова помощ.

      Международният валутен фонд трябваше да вземе решение за отпускането на новия транш финансова помощ днес, но след като разбра, че Кипър е отложил приемането на закона, който трябваше да влезе в сила от края на декември, фондът отказа дори да обсъжда отпускането на парите за Кипър.

      Припомняме, че Кипър поиска финансова помощ от фонда и Европейската комисия в размер на 10 милиарда евро преди година, след като банковата система в страната изпадна в криза. За получаването на тази помощ обаче Кипър трябваше да направи сериозна законодателна реформа, като част от нея е Законът за изземването на имоти, по които не са погасявани ипотечни кредити. Финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис заяви, че няма нужда от подобно замразяване, което е необяснимо за него. Подобно спиране се случва за втори път – през септември парламентът пак опита да смекчи действието на закона, но след като парите не дойдоха на време, депутатите се отказаха от част от решението си, а след това и Конституционният съд отмени останалите части.  Досега Кипър е получил около 5.7 млрд. от спасителната помощ. Последният транш беше отпуснат през ноември след като правителството внесе поправки в законите, позволяващи на банките по-лесно да започнат да събират обезпеченията по лоши кредити, които достигнаха около 50% от всички отпуснати заеми.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ