петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      СКАНДАЛНО! МОСВ ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

      Група в интернет пространството публикува решение на Министерството на околната среда и водите от 26 август тази година, подписано от служебния министър Светлана Жекова, с което дава разрешение на американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп“ да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок „1-11 Вранино“ в Добруджа.

      Мотивите за разрешението, дадено от министъра от кабинета „Близнашки“, са следните:
      1. При реализирането на предвидените гелого-проучвателни дейности не се очаква да бъдат ТРАЙНО засегнати, унищожени природни местообитания, предмет на опазване в засегнатите защитени зони.
      2. Не се очаква генериране на шум, емисии и отпадъци във вид и количества, които да окажат ЗНАЧИТЕЛНО отрицателно въздействие, върху предмета и целите на опазване в защитените зони.
      3. Реализирането на проучвателните дейности не предполагат ДЪЛГОТРАЙНО въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони.

      Както сами разбирате думите ТРАЙНО, ЗНАЧИТЕЛНО, ДЪЛГОТРАЙНО не означават никакво. Тоест възможно е районът на проучването да бъде засегнат, възможно е да има някакво отрицателно въздействие върху почвата, което макар да не е дълготрайно според министър Жекова, не се знае колко ще трае точно. На сайта на министерството на околната среда и водите намерихме това решение на Жекова, като то е едно към едно с публикуваното в интернет пространството. Повече по темата можете да прочетете на този интернет адрес http://otvorenopismo.orgfree.com/index.php?cat=1&subcat=8, където е публикувано и решението на министър Жекова.

      С тези мотиви министерството на околната среда и водите дава разрешение за сондаж. Сондаж, който по принцип се прави по един определен метод – хидравлично разбиване. Същността на процеса е подпалване на въглищния пласт, който се намира в Добруджа, с цел отделяне на газ. Това обаче е по-опасно за околната среда и от самото добиване на шистовия газ. Възможните последици за района, при прилагането на този метод, са следните:

       

      1. Водата, която и без това е най-скъпата в България, може да пропадне в образуваните подземни кухини.

      2. Водата може да бъде наситена с радиоактивни материали, сяра и други въглеводородни производни.

      3. Може да се получи пропадане на земните пластове, отново благодарение на кухините, образувани от разрушаване на въглищния пласт.

       

      Заради това хората, публикували решението на министър Жекова, задават въпроса защо е необходимо да съсипем Добруджа, при положение, че все още има възможност „Южен поток“ да премине през наша територия!?

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ