петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПОЧВА САНИРАНЕТО. ТОЗИ ПЪТ Е БЕЗПЛАТНО

      Санирането на панелките започва от 2015 година, но по нов начин. Етажната собственост няма да има никакъв финансов ангажимент, тъй като финансирането ще бъде безвъзмездно, но ще трябва да кандидатства пред общината за включване в националната програма за саниране на многофамилните жилища. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

      За разлика от програмата за саниране, която изтича тази година, финансирането на санирането на многофамилните жилища с цел енергийна ефективност ще бъде безвъзмездно.

      Другата новост е, че този път общините, а не министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обработват и одобряват исковете на етажната собственост. В бюджет 2015 са заложени 1 милиард лева държавна гаранция за националната програма за саниране на многофамилните жилища. 70 259 сгради са панелни и стоманобетонни, които представляват над 1 милион жилища. От тях 82/100 се намират в 28-те големи града.

      Ангажиментът на етажната собственост е да регистрира сдружение на собствениците и да кандидатства пред общината за желание за включване. За тяхна помощ има разработени типове документи. Програмата ще започне от най-големите сгради в страната, които са панелни или стоманобетонни и имат не по-малко от 36 обекта със жилищно предназначение. Не могат да участват по отделно вход или два от дадена сграда, а единствено цялата. Няма проблем ако част от сградата е вече санирана. По думите на председателя на националното сдружение на общините Тодор Попов новата формула за енергийна ефективност е много по ефикасна от старата. Старата програма беше с 25% лично участие за саниране, а процедурите бяха тромави. За това пък новата програма прехвърля отговорността на общините, които, убеден е той, могат да бъдат много по-оперативно ефективни.

      Попов беше категоричен, че въпреки че ще бъдат санирани първо най-големите сгради, това не означава, че малките ще бъдат пропуснати.

      Ако имате желание да се включите в националната програма за саниране на многофамилните жилища можете да намерите повече информация от местната община, или на сайта на министерството на регионалното развитие.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ