петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ТРАПЕЗАТА НА БЪДНИ ВЕЧЕР

      Днес християнският свят отбелязва Бъдни вечер. В някои райони празникът е наричан още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич и други. Нека да видим, какво се е случило на този ден и какво повеляват традициите.

      На този ден от основно значение е тържественото настроението и трапезата, която се подготвя през целия ден.
      В България менюто се състои от нечетен брой постни ястия. Те обикновено са традиционните сърми, боб чорба, печен боб, пълнени чушки, ядки, сушени плодове, жито и питка, която се разчупва от най-възрастния на трапезата. В повечето случай, в нея се поставя паричка. Вечерята е придружена с червено вино или греяна ракия. Този ден е последният от Коледните пости и на следващия ден е разрешена консумацията на месо.
      Съществуват и няколко интересни поверия, свързани в Бъдни вечер. Тогава се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.
      Друго поверие гласи, че ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината. Ако пък  сребърната пара е в парчето на питката, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
      Пожелаваме на всички зрители весело посрещане на този свят ден!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ