петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПРЕДКОЛЕДНА МАГИЯ ВЪВ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ

      Кампанията “Празнична магия“ събра дарители и ученици в Националния Военноисторически музей.

      На официална среща дарители представиха своите подаръци за музея през изминалата година, а ученици от няколко училища слушаха с интерес спомените на патриотите, решили да дарят на музея ценни експонати на свои близки  и роднини от Балканската война. Децата имаха възможност да се запознаят с дарителката на знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображеското въстание в Енидже Вардар –Анка Хикимова-Колакова и д-р Иван Василев, зет на големия български художник Димитър Гюдженов, който дарява маслен портрет на ген. Данаил Николаев, нарисуван от именития му роднина. Част от дарителите беше и Росица Тургут, която подари вещи на своя баща полк. Петко Петков, както и семейство Велчеви, дарили офицерски сандък на ген. Радко Димитриев. Учениците и гостите на събитието имаха възможност да се запознаят и с един от последните пилоти на водосамолета Арадо 196 Акула Мирчо Калчев, посветил повече от 40 години на авиацията.

      Изложбата повдига въпроса за патриотизма в нашето съвремие, за смисъла на това да дариш от своето лично и семейно наследство и да я направиш част от големия разказ на българската съвременна история.

      По-късно празничната програма на Военноисторическият музей продължи с запалването на Коледна елха и  празнична заря.
      Всички гости на музея  в продължение на няколко дни имаха възможност и да присъстват на безплатни прожекции на филм, посветен на Първата Световна война, а за най-малките бяха подготвени и куп изненади.Коледната програма на музея ще завърши с Дни на отворените врати на 27 и 28 декември.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ