петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      118 ГОДИНИ ОТ ПЪРВАТА ПУБЛИЧНА ПРОЖЕКЦИЯ

      На 28 декември отбелязваме Международния ден на киното. Днес се навършват и 118 години от излъчването на първата публична прожекция на братя Люмиер, състояла се в Париж през 1895 година.
      Преди 118 години братята Люмиер прожектират първия си филм „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“ пред близо 40 зрители в парижкото „Гран кафе“. Доходът на братята от първата платена прожекция възлиза на 33 франка. През следващата година братя Люмиер тръгват на турне и филмчетата им стават доста популярни.
      За първи документални филми в историята на киното се смятат филмчетата им „Пристигането на влака на гара Ла Сиута“ и „Производство на кокс“. Първата комедия пък е „Градинарят“, заснета от Луи Люмиер, а целият филм е с времетраене от забележителните 49 секунди.
      През 1907 г. братя Люмиер заснемат първия си цветен филм. Оттогава обаче досега киното преминава през много етапи и така стига до днешното дигитално кино. Днес могат да се видят късометражни филмчета дори на 5D прожекции, като киноманяците могат да усетят най-различни ефекти като аромат, водни пръски, люлеене на стола, както и да усетят полъха на вятъра.
      Според специалисти в момента това е единственият начин, който може да накара хората да предпочетат киносалоните пред домашното кино.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ