петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ТЪРЖЕСТВЕНИ ЧЕСТВАНИЯ ПО СЛУЧАЙ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

      На днешния ден през 1848 година е роден великия българин Христо Ботев. Паметта на поета революционер беше почетена в цялата страна. За краткия си жизнен път поетът ни завеща неповторимо литературно наследство, а саможертвата му за родината е подвиг, който ще се помним вечно.
      Тържествено честване в столицата се проведе пред паметника на поета в Борисовата градина. Паметта на Ботев почетоха Мартин Иванов, секретар на Президента на Република България по образование, култура и национална идентичност, д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община и Боряна Христова, директор на Националната библиотека. Ученици от столичното 21 училище „Христо Ботев“ също поднесоха венци на бюст- паметника.
      Всеки българин изпитва национална гордост при споменаването на името на поета. Възрастните знаят стиховете му наизуст, а по-младите се възхищават на ярката изразителност и метафоричния език в публицистичните му текстове.
      „Тоз, който падне в бой за свобода/ той не умира“ е стихът, валиден с пълна сила за гения Ботев. Повече от век след смъртта му няма българин, който да не е чувал за него, няма гражданин, който да не жадува неговите идеали, няма творец, който да е надминал литературните му постижения. Нима публицистичните му текстове не звучат съвременно и в 21 век? Талантът на Ботев е неизчерпаем източник на национална гордост и днес. А саможертвената му смърт в името на свободата на Отечеството е подвиг, ненадминат от никой родолюбец.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ