петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ТЕРОРИСТИЧНА ЗАПЛАХА ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

      Групировката „Ал Кайда“ подготвя терористична атака срещу Великобритания. Това заяви началникът на службата за вътрешно разузнаване Андрю Паркър, цитиран от в. „The Telegraf”, предаде Фокус.
      Заплахата от атака, подобна на тази в Париж, се увеличава, особено след като разузнаването е установило наличие на конкретни терористични планове, предупреждава Паркър. Служителите на вътрешното разузнаване са засилили наблюдението на фанатиците, способни да извършат атаки подобни на убийството на 12-те души в Париж.
      Разузнаването е разбрало, че сирийският клон на „Ал Кайда” планира подобни атаки срещу Великобритания, които може да бъдат извършени от британски джихадисти, завърнали се от Ирак или Сирия. Сред планове са взривяване на пътнически самолет, стрелба на оживени места като тази в Мумбай или дори врязване с автомобил в група пешеходци.
      Вестник „The Financial Times” пък пише, че за 14 месеца са били разкрити над 20 терористични атаки, като се позовават на началника на службата Андрю Паркър.
      Във в. „The Guardian” се споменава, че Паркър иска нови правомощия за службата си в рамките на борбата срещу ислямисткия екстремизъм, като предупреждава за опасност от увеличаващия се брой на терористичните заговори срещу Великобритания. Паркър предупреждава още, че възможностите на разузнавателните служби са ограничени относно подслушване на разговорите и следене на кореспонденцията на заподозрените.
      Началникът на службата определи атаката в Париж като „ужасно напомняне за намеренията на тези, които искат да ни навредят”, и заяви, че е предложил помощта си на френските си колеги.
      Той подчерта, че нивото на заплаха във Великобритания се е повишило, а радикалните ислямистки групи в Сирия и Ирак се опитват да координират директно атаки срещу страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ