петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПОЧНАХА ПРОТЕСТИ ЗАРАДИ СПРЕНИ ВЛАКОВЕ

       

      Над 200 души от общините Враца и Криводол се събраха на протест заради отменени влакове. Готвят се и нови блокади в други райони в Северопазадна България. Хората събират подписка и заплашват, че ще блокират международния път Е-79 и жп-линии. От утре спират да се движат 38 влака, а 10 влака ще се движат със скъсен маршрут.

      От следващия месец ще бъдат спрени от движение още 90 влака. Причина за крайните мерки е орязаната с 40 млн. лв. държавна субсидия за националния превозвач. Карлово, Габрово и Горна Оряховица са сред основните направления, които ще бъдат засегнати от съкращенията, съобщиха от БДЖ.
      Съкращенията засягат най-нерентабилните линии, които се използват от минимален брой пътници, основно в Северна България.
      Другата основна причина за съкращаване на пътническите влакове е недостигът на тягов подвижен състав – локомотиви и мотриси в експлоатация.
      Орязаната субсидия ще доведе и до масови съкращения на служители. Според шефа на БДЖ Владимир Владимиров ще бъдат освободени първо пенсионерите, след това хората, които са на временни договори. След това ще започне поетапно намаляване на броя на служителите. Максималната бройка е 1500 служители.
      Той заяви , че в началото на февруари предстои да бъдат спрени още 90 влака, но все още не е ясно по кои лиини.
      Синдикатите уверяват, че няма да допуснат масови уволнения на железничари, както се случи в края на 2011 г. и са готови да започнат национална стачка.
      През следващата седмижа предстоят преговори между социалните партньори и ръководството на БДЖ .

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ