петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА СВЕТА ТАТЯНА

      Отбелязваме деня на великомъченица Света Татяна. Тя е почитана и от православни християни, и от католици. Имен ден празнуват Татяна и Таня.
      Татяна е раннохристиянска мъченица, която се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той бил равнодушен към вярванията на другите и не се придържал към определен светоглед, поради което сред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.
      Един ден завели Татяна в храма на Аполон, за да принесе жертва. Младата девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.
      Mладата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, за да се отрече от Христа. Дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.
      След множество опити да бъде убита на следващия ден Татяна винаги била жива и здрава. От страх да не би и други езичници да се обърнат към христовата вяра, управителят на града наредил да обезглавят младата девойка.
      Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.
      Честит празник, на дамите носещи имената Татяна и Таня!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ