петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИ ИСКАТ ДА КУПЯТ ПАМЕТНИКА ПРЕД НДК

      Група гръцко-кипърски бизнесмени искат да спасят паметника „1300 години България“, който се намира пред Националния дворец на културата. Това стана ясно след разпространено писмо от страна на гръцкия режисьор Андреас Панцис.
      В писмото той споменава, че е живял 13 години в България близо до НДК и че много обича страната ни. Панцис заявява, че „България има един от най-великите паметници на европейската култура“ и гърците са готови да го купят и да го поставят на високото кипърско крайбрежие. Режисьорът иска да направи и филм за паметника и за неговата значимост.
      Припомняме, че в края на миналата година Столичният общински съвет взе решение Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк да бъде възстановен и демонтиран, а художествените скулптурни елементи да бъдат преместени и реаранжирани. Още тогава художници, инженери, скулптури и архитекти се възпротивиха на решението.
      Представителите на творческите съюзи не възразяват паметникът да бъде обновен, но не и да бъде разрушаван и демонтиран. Те са били изразили неодобрението си, но въпреки това аргументите им не са били съобразени, а авторските права и идеите на творците били пренебрегнати.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ