четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПАРЛАМЕНТЪТ РАЗДЕЛЯ ДКЕВР НА ДВЕ

      Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде разделена на два състава – по енергетика и по водоснабдяване и канализация и няма да бъде Държавна комисия, а Комисия за енергийно и водно регулиране. Това предвиждат измененията в промените в Закона за енергетиката, внесени от служебното правителство, оглавено от Георги Близнашки, които народните представители приеха днес. И още – не само председателят, а всички членове на комисията ще се избират от парламента. Измененията бяха подкрепени от 133 народни представители, 1 беше против, а 19 се въздържаха.

      Според вносителите на промените, ако съставът на регулатора се избира от Народното събрание, това ще спази изискванията за независимост на регулатора и ще увеличи прозрачността в работата на комисията. От БСП разкритикуваха голяма част от промените. Според социалиста Красимир Янков само се предлага опаковка от административни промени. Според него разделянето на комисията на два състава няма да позволи по-ефективна работа, а само ще създаде възможност за увеличаването на администрацията. От името на левицата той обяви, че с изключение на предложението за избора на членове да е от Народното събрание, всички останали са несъстоятелни. Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов обаче би било добре дори комисиите да са две и всяка да си има председател.

      Подобно становище застъпи и Рамадан Аталай от ДПС. Той посочи, че или комисиите трябва да са две, или да се оптимизира управлението им. ДПС обаче, ще направи предложение регулаторът да има възможността целогодишно да наблюдава реда от производство до снабдяване всички предприятия. Независимият Велизар Енчев видя лобистки интереси в това изменение. Той беше категоричен, че в парламента има енергийна мафия и най-малко 140 депутати притежават ВЕИ-та.

      Иначе – процесът по избор на членове ще е публичен, а изискванията за професионален опит на комисарите се увеличава от три на пет години в съответната специалност. Предвижда се и по-голямата част от заседанията на ДКЕВР вече да бъдат открити.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ