събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      НОВИТЕ ТРАМВАИ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПЪЛНОЦЕННО

      Новите полски трамваи вече повече от година се движат по линия номер 1 и линия номер 7. Въпросът обаче е дали столичани се ползват от всички екстри, които предлагат те? Точно това провери нашият екип.

      Удобство и комфорт, топло през зимата и прохладно през лятото. Просторно купе и глас, който обявява спирките са само част от екстрите, които полските трамваи притежават. Най-важното обаче е, че те са по-ниски от старите, което прави качването и слизането на възрастните хора по-лесно. Но точно това е и основната екстра, която столичани от ден първи на пускането им не са имали.

      Причината не е в трамвая, а в разположението на релсите и устройството на спирките. Много е просто – трамваите са проектирани за релси, разположени или близо до спирките, или между острови, както е на Мария Луиза, където вече нито линия 1, нито линия 7 не минава. Когато релсите са близо до спирките, в края на пътното платно, предимството идва от тротоарите, които, когато трамваят спре дават възможност дори на човек с инвалидна количка да се качи. Когато са между острови е същия принцип. Там където линия 1 и линия 7 минават обаче няма такива екстри и ефектът се губи напълно. Без помощ човек в неравностойно положение не може да се качи. И все пак възрастните хора са доволни, тъй като тези трамваи са поне по-ниски.

      Интересното обаче е, че тази екстра на инженерната мисъл при пътното строителство можеше да бъде добавена при ремонтирането на някои от напълно обновените столични булеварди. Например булевард Ломско шосе в квартал Надежда беше напълно обновен, а релсите изтеглени отстрани. Но не достатъчно близо до спирките. Други булеварди пък са реновирани без оглед на трамваите. Изводът от тази ситуация е само един – в Полша полските трамваи имат още едно немалко предимство. А пречка да го направим у нас няма. Засега обаче спирки за новите трамваи няма.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ