петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ СИН ЕЗИК ЗАПОЧВА В КРАЯ НА ФЕРВУАРИ

      Започва ваксиниране на добитъка срещу болестта син език у нас. Стартът на кампанията е насрочен за февруари, а краят – най-късно за средата на месец март.
      Ако обаче добитъкът на територията на страната ни бъде ваксиниран, то и този на територията на съседните ни държави трябва да бъде предпазен от болестта. Това се налага поради лесното разпространение на смъртоносния вирус, заяви директорът на Ветеринарно-медицинския специализиран институт в Ниш Зоран Раичевич.
      През 2014 година загубите за съседката ни са били минимални. Причината е закъснението на епидемията на територията на Сърбия с два месеца. Положението в пограничните региони на страната ни беше подобно, припомнят експерти.
      Обезщетения за над 2 хил. мъртви животни са изплатени само на територията на София и София област, поясняват от Фермер.бг. Около 240 глави добитък пък са поразени в Пернишка област. Това са и районите с най-високо ниво на разпространение на болестта.
      Въпреки ограниченото време за поставяне на ваксина на животните, фирма-вносител все още не е одобрена. Причината е обжалване от страна на дистрибуторите на медикамента.
      Припомняме, че с актуализацията на бюджет 2014 бяха осигурени допълнителни средства за закупуването на определен вид ваксина, приета от европейските служби.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ