петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      УКРАЙНА – АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС НА ПРОДУКТИ

      България настоява за взимането на мерки в полза на производителите на мляко и млечни продукти. На 26 януари пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство страната ни ще представи информация, свързана с руската забрана за внос на селскостопански стоки от ЕС. Българските земеделци понасят масивни загуби от наложаната от Кремъл рестрикция.

      Най-засегнати са секторите за млечни продукти, където поради свиване на пазара изкупната цена на млякото е драстично засегната. Намесата на ЕС е от изключителна важност за стабилизирането на българското производство както в този сектор, така и при плодовете и зеленчуците, чийто пазар също понася нелеки последици от руските ограничения. Държавата е готова да подкрепи въвеждането на експортни субсидии за сирена и ще оцени положително предоставянето на временна държавна помощ от останалите членки в съюза по отношение на производителите на мляко. Целта е да бъдат избегнати фалити и загуба на поминък в цели региони.
      Предвижда се Председателството да представи своята работна програма за първата половина на 2015 г. в областта на земеделието, рибарството, ветеринарните въпроси, безопасността на храните и фитосанитарните въпроси и горското стопанство.
      Междувременно стана ясно, че Украйна е алтернативният пазар за български износ след претърпените загуби от руските ограничения. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на работна среща с посланика на Украйна Микола Балтажи. Той определи сегашното състояние на българските производители, в частност на земеделска продукция, като вакуум, който може да бъде преодолян. Министърът поясни, че страната ни ще насочи усилията си към пробив на нови пазари и поддържане на стабилни отношения със сегашните си партньори. Лукарски добави, че са получени множество сигнали от производители за спряна продукция на руската граница при вече подписани договори и извършени плащания.
      По думите на министъра Реформаторският блок и сегашното правителство остават в подкрепа на Украйна за запазване на нейната териториална цялост.
      На срещата с украинския посланик двамата обсъдиха възможности за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между страните чрез съвместни инициативи, включително провеждането на бизнес форум и заседание на двустранната комисия през пролетта.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ