събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПАСОК С ПОДКРЕПА КЪМ СИРИЗА

      Гръцката социалистическа партия ПАСОК може да подкрепи правителството на крайнолявата партия СИРИЗА. Подкрепата ще дойде като част от „широк проевропейски съюз“, с основна цел да се прекрати спасителната програма за страната. Това заяви лидерът на социалистите Евангелос Венизелос, предаде Ройтерс.
      Той заяви, че партията ПАСОК се стреми към по-широк консенсус след предстоящите в неделя избори, които най-вероятно ще бъдат спечелени от партия СИРИЗА. Лидерът на социалистите обаче заяви, че само тяхната подкрепа няма да е достатъчна.
      Преди да настъпи кризата в Гърция, ПАСОК доминираше политическия живот на страната. Партията взе властта през 2009 г. – малко преди южната ни съседка да изпадне в най-тежкия етап на криза. След въвеждането на строга бюджетна дисциплина, избирателите изоставиха партията.
      Според социологически проучвания, СИРИЗА ще има значителна преднина на изборите, което ще и донесе сигурна победа. В момента обаче ръководителите на крайнолявата партия водят преговори за коалиция само с комунистите.
      Проучванията показват, че ПАСОК ще заема едва петото място на изборите, като гласовете, които ще спечелят са между 3 и 5%.
      Според Венизелос напускането на Гърция от еврозоната е малко вероятно, а изборите ще навредят допълнително на финансите на страната. Той призова лидерите на Европейския съюз да уважават суверенитета на Гърция и да не се месят в предизборната кампания.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ