петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      В УКРАЙНА Е ДЕН НА ТРАУР

      Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви 25 януари за Ден на траур заради смъртта на над 30 граждани в Мариупол, Източна Украйна. Вчера жилищен квартал в града беше обстрелван, в резултат на което загинаха над 30 души и бяха ранени над сто цивилни граждани.
      Паметта на загиналите ще бъде почетена с едноминутно мълчание, а държавният флаг на всички учреждения ще бъде спуснат наполовина.
      Драмата в Мариупол предизивика сериозен международен отзвук. Киевските власти, както и проруските сепаратисти си разменят взаимни обвинения за атаката. Украинският премиер пък поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, като срещата най-вероятно ще се състои в понеделник.
      Тази нощ Съветът за сигурност не успя да постигне съгласие по обща декларация по повод обстрела в Мариупол.
      Европейският съюз обмисля възможността за свикване на извънредно заседание на министрите на външните работи, на което има вероятност да санкционира офанзивата на проруските бунтовници в Източна Украйна.
      Генералния секретар на НАТО  Йенс Столтенберг пък отправи  апел към Москва да спре да дестабилизира Украйна, както и да сложи край на своята подкрепа за сепаратистите. Призивът му беше подкрепен и от американския държавен секретар Джон Кери, както и от върховния председател на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ