петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      МАКЕДОНИЯ СПИРА ПТИЧЕТО МЕСО OT БЪЛГАРИЯ

      Македонската агенция по храните забрани вноса на птиче месо и яйца от България. Причината за това е появата на птичи грип в района на Бургас. Въпреки че за момента в Македония няма регистрирани случаи на заболяването, съседката ни се е решила на тази мярка. Същото направи и през миналата година, когато беше спрян вносът от
      Германия, Холандия и Великобритания.

      Решението беше взето, след като в няколко птицеферми в тези страни бяха установени случаи на птичи грип. В Холандия тогава беше открит щамът на птичия грип H5N1, който е опасен и за хората.
      Припомняме, че преди няколко дни Министерството на земеделието въведе ограничителни мерки в 13-километрова зона около местността „Пода“ в Бургас заради регистриран случай на птичи грип. Вирусът е бил установен в началото на седмицата при пеликан. Към момента е създадена 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за надзор, в които се въвеждат ограничения за птицефермите, търговията с птичи продукти и ловците.
      Случаят е първи за България и четвърти за Европа през последните месеци, като на този етап ветеринарните власти нямат предположения за източника на заболяването.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ