петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ОСВОБОДИХА БЪЛГАРИТЕ, ПЛЕНЕНИ В СУДАН

      Шестимата българи, които бяха задържани в Судан, са освободени, съобщи „24 часа“, а малко по-късно през деня новината беше потвърдена и от шефа на на „Хели ер“ Георги Спасов.
      Сънародниците ни се намират в град Ида, Южен Судан, откъдето с хеликоптер ще бъдат транспортирани до столицата Джуба.

      Припомняме, че 26 януари хеликоптер на българската авиокомпания „Хели Ер“ беше принуден да кацне в южната част на Република Судан, в района на град Кaдугли. Шестима български граждани – трима души екипаж и трима механици, бяха задържани от бунтовническата групировка „Народно движение за освобождение на Судан-Север“. Групировката е част от северното крило на бунтовниците, които се сражават с правителствените части и извоюваха независимостта на Южен Судан.
      Екипажът на хеликоптера е пътувал от Румбек, Южен Судан, до Хартум в Судан за извършване на технически преглед. Въпреки че имали всички разрешителни за полет, попаднали в забранена от бунтовниците зона.
      Преговори за освобождаването на българите се водеха от представители на ООН на място като за българите не беше поискан подкуп.
      Вземането на българите за заложници е първият подобен инцидент в Судан за последните 2 години. От „Хели Еър“ посочват, че в момента още 8 техни машини участват в хуманитарни мисии в Африка.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ