неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      РЕДИЦА ОБЩИНИ ОБЯВИХА БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

      Лошото време и дъждът предизвикаха истински хаос в цялата страна.
      Редица общини бедстват заради лошите метеорологични условия, обхванали страната в последните дни. През последното денонощие са подадени стотици сигнали за разрушени покриви, огради, комини, изкоренени дървета и прекъснато електрозахранване. Наложи се и затварянето и на основни пътни артерии в страната.
      Обявено е бедствено положение в общините Смолян и Девин. Създадена е организация за евакуиране на хора и техника от застрашените райони и за изграждане на диги и насипи. Електрозахранването в град Смолян е възстановено.
      По разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е активиран централният оперативен щаб на Главна диркеция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
      Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица. Кметът на Вършец съобщи, че там обстановката се усложнява заради снеговалежа.
      Има значителна лавинна опасност в Рила планина. Сутринта от Планинската Спасителна служба към БЧК съобщиха, че три момчета са се изгубили около местността „Раздел“ в Рила и все още се издирват.
      Планински спасители ги издирват от 5.00 часа тази сутрин. По време на акцията обаче единият от отрядите попаднал на лавина и половината от спасителите са били затрупани.
      Те са живи и здрави, но операцията по издирването на младежите е временно преустановена заради тежките метеорологични условия.
      Частично бедствено положение е обявено в ямболската община Болярово. Река Поповска е преляла. В село Попово са наводнени дворове и приземни етажи на 15 къщи, съобщи замeстник-кметът на Болярово Нина Терзиева.
      Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. От Общината уточниха, че причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.
      Имало е прелели реки в Триград и Змеица. Населението е оповестено, изтеглено е и няма опасност за хора и техника.
      Частично бедствено положение обяви и кметът на Бургас Димитър Николов. То се отнася за най-засегнатите от проливните дъждове квартали „Лозово“ и „Долно Езерово“.
      За по-малко от денонощие в Бургас се изляха 70,5 литра на квадратен метър дъжд.
      Затворен е пътят „Бургас-Варна“, заради преливане на река „Двойница“ в района на Обзор.
      Вследствие на обилните валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната, информират от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Влаковото движение е спряно, поради наводнен железен път, липса на напрежение в контактната мрежа, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ