петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАКОНЪТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

      Законът за предучилищното и училищното образование беше приет на първо четене със 107 гласа „за“, 32 „против“ и 22 въздържали се. Ако законът бъде приет, то това ще е първата реформа в образованието от 1989 година насам.
      Дебатите по Закона започват за трети път, след като вече два пъти законопроектът не минава. Първият опит беше по времето на първия кабинет „Борисов“, но тогава не достигна време. Вторият опит беше по времето на кабинетът „Орешарски“, но тогава беше отхвърлен. Предложенията: разделяне на средното образование на две отделни степени; създаване на Национален образователен инспекторат към Министерския съвет; държавно финансиране за частните детски градини и училища; възможност за домашно обучение и възможност езиковите гимназии да могат да приемат след пети клас, както могат математическите.

      Закон за народната просвета, внесен от БСП, също беше разгледан, но беше отхвърлен с 67 гласа „против“ и 55 въздържали се. Законът на левицата има много общи точки с този на ГЕРБ, но не предвижда финансирането на частните училища. Според БСП няма как да се отделят пари за частните, при положение че средства не достигат и за публичните учебни заведения.  От БСП не бяха съгласни и с новата форма на обучение, която е предвидена в приетия законопроект. При гласуването цялата парламентарна група на ДПС натисна бутона въздържал се. Председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан подчерта, че има възможност за корекции между първо и второ четене и дори обяви какви ще бъдат предложени от ДПС.

      Според местан въпросът с майчиният език е решен дискриминационно, тъй като законопроектът предвижда изучаването на майчин език за малцинствата в училищата да се превърне в свободноизбираем предмет, а броят на тези часове ще се определя с наредба на министъра. От Реформаторския блок подкрепиха проекта, но предложиха алтернатива на промените в устройството на ресурсните центрове. ББЦ също подкрепи законоприекта, но с възражения срещу финансирането на частните училища и закриването на ресурсните центрове. Това бяха и възраженията на Патриотичния фронт, които ще настояват и за задължителна ранна предучилищна за 4-годишните, както и за усилено изучаване на българска история и информационни технологии в горните класове, което е част от техните предизборни ангажименти.

      Министърът на образованието проф. Тодор Танев заяви своята подкрепа към закона.
      Какви ще бъдат предложените промени между първо и второ четене предстои да видим.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ