петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКВА КСНС

      Президентът на България и главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност през март. Тогава ще бъде обсъдена отбранителната политика на страната както и в какво състояние са въоръжените сили на България.
      По време на заседанието на съвета по отбрана, държавният глава заяви, че страната ни няма намерение да напада никого, нито пък се планират подобни действия. Той допълни, че Мюнхенската конференция за сигурност е констатирала разпад на държавността, поради което Плевнелиев смята, че трябва да се обърне внимание върху четири важни въпроса.
      Според него рисковете пред страната ни се увеличават, а в същото време разходите за отбрана намаляват, което по думите му е недопустимо. Плевнелиев смята, че заплахата за сигурността на страната не идва от нашата граница и заяви, че трябва да сме съвместими и интегрирани с партньорите от НАТО.
      Припомняме, че вчера Патриотичният фронт поиска свикване на Консултативния съвет по национална сигурност към Президентството с оглед на усложнената обстановка в региони, близки до нашата територия.
      Симеонов и Каракачанов поискаха спешно КСНС да вземе решения и да набележи конкретни мерки по тези проблеми, за да се гарантира на българското общество, че държавните институции са готови и имат синхрон помежду си, за да защитават българските национални интереси. По повод Украйна Симеонов и Каракачанов посочват, че има достатъчно достоверни сведения, че правата на българите там се нарушават и България следва да реагира незабавно. Според тях е наложително да бъде взето решение за подпомагане и евентуално приемане в България на тези българи от Украйна, за които има риск за живота и здравето им. По повод ситуацията в Близкия Изток и очакваната нова вълна от нелегални имигранти двамата искат да бъде взето общо решение за противодействие на тази негативна тенденция и спешни мерки за мероприятия по южната ни граница, включително и тази в Черно море, с които да се отблъсне вълната от нелегална имиграция. Що се отнася до състоянието на Българската армия и готовността ѝ да реагира в съвременните условия на заплахите за сигурността на България според Симеонов и Каракачанов е необходим преглед и реорганизация на въоръжените сили и готовността им да противостоят на всички предизвикателства, произтичащи от усложнената обстановка в съседните региони. Наложителна е оценка за способността на въоръжените сили бързо да реагират при заплахи и да гарантират суверенитета и териториалната цялост на страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ