Освен, че на 14 февруари празнуваме Свети Трифон, наречен от народа Зарезан и католическия празник Св. Валентин, припомняме, че днес православната Църква отбелязва първата голяма Задушница преди Велики пост, който тази година започва на 23 февруари.
Днес е денят срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) и православните християни извършват помен в памет на мъртвите. В българската традиция за помена се приготвя варено, подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
Задушниците винаги се падат в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.
Неделята е месопустна, защото от този ден до Великден християните престават да ядат месо. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него. Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка) и се заговява месо.
По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните – родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.