петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ГОЛЯМА ЗАДУШНИЦА Е

      Освен, че на 14 февруари празнуваме Свети Трифон, наречен от народа Зарезан и католическия празник Св. Валентин, припомняме, че днес православната Църква отбелязва първата голяма Задушница преди Велики пост, който тази година започва на 23 февруари.

      Днес е денят срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) и православните християни извършват помен в памет на мъртвите. В българската традиция за помена се приготвя варено, подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
      Задушниците винаги се падат в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.
      Неделята е месопустна, защото от този ден до Великден християните престават да ядат месо. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него. Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка) и се заговява месо.
      По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните – родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ