Днес Православната Църква отбелязва Неделя Месопустна. Денят е наричан още Месни заговезни и на този ден за последно православните християни могат да ядат месо преди Великия пост. Традицията на този ден повелява малко преди вечеря младите семейства да посетят кръстника и родителите на булката. Те трябва да им занесат дарове, сред които да има хляб, вино, варена кокошка. Трапезата днес трябва да бъде отрупана богато с местни продукти. Традиционни гозби са свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
Вчера, във съботата преди Месни Заговезни отбелязахме и първата за тази година голяма Задушница. Следващата седмица се нарича Сирница, тогава започва подготовката за Великия пост. През нея можем да си позволим да ядем сирене, мляко, масло – всякакви млечни продукти и яйца. По този начин ще подготвим организма си за най-дългите пости през годината. До Сирни заговезни са забранени и всички сватби.