петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПРИМИРИЕТО В УКРАЙНА ВЛЕЗЕ В СИЛА

      Примирието в Украйна влезе в сила от полунощ. Президентът на Украйна Петро Порошенко даде заповед за спиране на огъня в зоната на конфликта в Донбас. До примирието се стигна преди броени дни след 16 -часови преговори между лидерите на Русия Владимир Путин, на Украйна – Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. Броени часове след като влезе примирието обаче има сигнали за локални сблъсъци в някои райони на страната. 
      Споразумението е част от първия етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта, взел над 5 500 жертви за десет месеца в Източна Украйна.

      Военното министерство на Донецката народна република (ДНР) обяви, че ситуацията е спокойна и примирието като цяло се съблюдава, съобщават руски медии. След влизането то му в сила няма систематични нападения от страна на сепаратистите, но са регистрирани локални сблъсъци. Три пъти са били обстрелвани Чернухино, два пъти – Золоте. Общо 10 пъти са били обстрелвани позиции на украинската армия тази нощ, включително край Дебалцево. 
      Двама цивилни са убити след ракетно нападение от страна на сепаратистите в град Попасна в Луганска област 20 минути след влязлото в сила примирие.
      По-рано лидерът на украинското радикално формирование „Десен сектор“ Дмитро Ярош съобщи, че бойци от организацията му продължават настъплението под Дебалцево, предава ТАСС. Агенцията се позовава на Националната гвардия на Украйна.
      Става дума за два батальона, които продължават да водят боеве. Ярош вече заяви, че няма да спазва примирието.
      Президентите на Украйна Петро Порошенко и на САЩ Барак Обама се договориха по телефона за по-нататъшна координация на усилията в случай на ескалиране на ситуацията в Донбас, съобщи пресслужбата на украинския държавен глава, цитирана от ТАСС. Порошенко благодари на американския президент за личната му подкрепа за Украйна и силната позиция, изразена в декларацията на Г-7.
      Руският президент Владимир Путин потвърди в телефонен разговор в 22, 00 ч. снощи с френския си колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел ангажимента си към спазването на прекратяването на огъня, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ