петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА И В КОПЕНХАГЕН?

      Престрелки паникьосаха датската столица Копенхаген в последните 24 часа.  Вчера мъж е прострелял трима души в центъра на града по време на дискусия по въпросите за изкуството, богохулството и свободата на словото. В нея е участвал френският посланик в Дания Франсоа Зимере и шведския карикатурист Ларс Вилкс. Тази сутрин мъжът е бил прострелян от полицията до метростанция Ньопорт, защото е отказал да се подчини на органите на реда.  По-късно е починал. Предполага се,  че това е същият човек от снощното нападение, когато край синагога в центъра на града той простреля трима души.  Двама от простреляните са полицаи, а третият е 40-годишен еврейн. 

      След стрелбата нападателят е избягал с автомобил. Според описанието на очевидци той е на възраст 25-30 години, с арабски черти и носел автомат.  Все още обаче не потвърдено, че днешната престрелка в свързана с атаката. 
      Шведският карикатурист Ларс Вилкс през 2007 г. публикува карикатури на пророка Мохамед, изобразен като куче. Още тогава ислямистки групи отправиха заплахи за живота му, поради което 68-годишният Вилкс живее под силна полицейска охрана.
      В града в момента се провежда мащабна операция. Полицията е помолила гражданите да не излизат на улицата заради тяхната безопасност. Предполага се, че става въпрос за терористична атака. Световните медии нарекоха инцидента в Копенхаген датското „Шарли Ебдо“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ