петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      НАТО С МЕРКИ СРЕЩУ РУСИЯ

      „НАТО трябва да вземе мерки в случай на „мащабна и стремителна атака на Русия“ срещу някоя от източноевропейските държави“.
      Това заяви заместник-командващият силите на НАТО в Европа ген. Ейдриън Бредшоу, цитиран от Гардиън. По думите му е възможно Русия не само да заплаши, но и да завладее територии на НАТО. Бредшоу отбеляза, че такива стремителни действия вече са били забелязани „преди завземането на Крим“, предаде БГНЕС. Той допълни, че амбициите на Кремъл са опасност за целия континент.Преди дни британският военен министър Майкъл Фалън заяви, че има реална заплаха от Русия за Латвия, Литва и Естония. Според него Москва оказва натиск върху Прибалтика.

      Междувременно Владимир Путин изрази категорично военните позиции на Русия. „Никой не трябва да храни илюзии, че е възможно да получи военно превъзходство над Русия, да оказва какъвто и да е натиск върху нея“, заяви руският президент. Той допълни още, че се работи по мащабна програма за превъоръжаване на армията и флота, както и за усъвършенстване на въздушно-космическата отбрана на страната и ядрените сили.
      Войната, която Русия води с украинските сили, все още не е в историята, въпреки подписаното примирие в Минск.
      ООН е силно загрижена за съдбата на гражданите в Дебалцево, където в плен са взети украински войници. Това стана ясно от думите на генералния секретар Стефан Дюжарик. Той допълни,че споразумението е намалило бойните действия в много райони, но обезпокоението все още не е изчезнало.
      От САЩ са разтревожени за нови военни действия в Мариупол, предаде говорителката на американския Държавен департамент Джен Псаки. Въпреки че опълченците от Донецката република обявиха, че не планират нови действия по завладяване на града, от Вашингтон остават категорични, че руската подкрепа, която се оказва на сепаратистите „подкопава международната дипломация“. През последните 40 часа примирието в Донбас е било нарушено 70 пъти, предаде ТАСС. Повечето от огнените атаки са били извършени на летището в Донецк – общо 45.
      Руската заплаха става все по-осезаема, а войските – недосегаеми. Сраженията в Украйна отключват въпроси не само за териториалното бъдеще на страната, но и за световната сигурност.
      У нас НПО-та излязоха на протест срещу Путин днес. Пред сградата на Президентството в София се събраха около 100 души срещу информационната агресия на Русия. Организаторите на митинга с надслов „Стоп на Кремълската агресия в България“ изразиха пълна подкрепа на украинския народ. По този начин се цели да се покаже лоялността на страната ни като членка на ЕС и НАТО.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ