неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      МЕТРОТО ДО ЛЕТИЩЕТО ТРЪГВА ОТ АПРИЛ

      След месец софиянци и гости на столицата ще могат да се възползват от пускането на новото разширение на метрото до летище София. От началото на май се предвижда влакчетата да стигат и до Бизнес парка в „Младост 4“.
      „Сега подземната железница се ползва от 320 000 души дневно, а с пускането на участъците от „Цариградско шосе” до летището и от „Младост 1” до „Младост 4” те ще се увеличат с още 90 000 души”, предвижда шефът на софийското метро инж. Стоян Братоев.
      Пускането на новите отсечки ще облекчи движението в столицата и се очаква да намали количеството на използваните автомобили с около 40 000. Това ще намали количеството на пътнотранспортни произшествия и ще улесни придвижването на пешеходци и велосипедисти.

      По предварителен план от началото на март започват тестовете с влакчета по линията за летището. Според реализираните проекти на летищната станция на метрото ще има статуя на легендарния тракийски певец и музикант Орфей, живи дървета и пейки за отдих на пътниците.
      Общата дължина на трасето от „Цариградско шосе” до летището е 5 км и ще има 4 метростанции в кв. „Дружба”. Предвиден е и строежът на малка жп гара, която да улесни движението на пътникопотока към влаковете за Пловдив, Свиленград и Бургас. 
      През май ще е готова отсечката „Цариградско шосе” – Бизнес парк. От нея се очаква да се възползват около 32 хил. пътници. По нейното продължение са проектирани 3 метростанции.
      Във връзка с пускането на новите отсечки от пролетта метрото ще пътува с нов график, на по-кратки интервали. 3 минути ще е интервалът между влакчетата от „Люлин“ и „Младост“, в пикови часове. С около минута ще се намали чакането при втората линия между „Лозенец“ и „Надежда“, което сега е 7 минути.
      Вече са закупени 10 нови влака, които да бъдат пуснати в разширената мрежа на метрото от април.
      Според направени справки за пътникопотока в метрото в момента най-слабо натоварената станция е „Ломско шосе“, а най-натоварената „Сердика“. Потокът от пътници през метростанция „Сердика“ е 60 хил. души дневно. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ