събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПОЧВА ВЕЛИКИЯТ ПОСТ

      От днес започва най-строгият, най-задължителният и най-важният пост в годината – Великият пост. Той започва седем седмици преди Великден. Постът трае 40 дни и затова се нарича Четиридесетница, но тъй като към него спада и Страстната седмица Великият пост става по-дълъг от обичайните.
      По време на Великия пост християните се покайват и очистват душите и телата си, за да могат да се приготвят за достойно посрещане на най-големия християнски празник – Възкресение Христово (Великден).
      По време на постите са забранени месото, яйцата, млякото и млечните продукти. Единственото нещо, което е разрешено е риба, но само два пъти през целия пост – на Благовещение (25 март) и на Цветница.
      Великият пост е осветен от примера на Господа Иисуса Христа, който е постил в пустинята в продължение на 40 дни. Постът не означава да се въздържаме само от блажна храна. Истинският пост е придружен с усърдие в молитвата и опрощаване на прегрешенията на другите. Не случайно Великият пост започва именно след  Сиропустната неделя, по известна като Сирни Заговезни или Прошка –  ден на всеопрощение.
      Най-строг пост се пази през първата и последната седмица от поста. По време на поста са позволени всички храни с растителен произход – зеленчуци, плодове (пресни и сушени), варива и ядки.
      В годината има четири периода, в които се пости. Първият е най-важният – Великият пост. Той не е на точна дата, тъй като Възкресение Христово е подвижен празник, но постът винаги започва седем седмици преди Великден. Вторият период е Петровият пост, който също се мени заради Възкресението. Третият пост е най-краткият от 1 до 15 август – Богородичният. Цикълът от пости приключва с Коледния пост, който започва на 14 ноември и приключва на Бъдни вечер – 24 декември.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ