неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      САМО СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПОМОЩ ПРИ БЕДСТВИЯ?

      Само крайно нуждаещите се пострадали, които не могат да застраховат имота си, ще бъдат подпомагани от правителството. Всички останали ще се застраховат доброволно. В противен случай няма да имат право на помощ от държавата. Това заяви финансовия министър Владислав Горанов.

      Друга идея на министъра е да бъде създаден фонд, който ще се пълни с приходите от 2-процентния данък върху застрахователните премии, въведен през 2010 г. Тези средства в момента постъпват в държавния бюджет, но можело да се насочат целево към новосъздадения фонд. Всяка година от това облагане в хазната постъпват около 25 млн. лв., които се плащат от хората, които се застраховат. В тази сума обаче влизат и данъците върху застраховките „Гражданска отговорност“ и „Каско“, които от години формират голяма част от застрахователния пазар.
      Според Владислав Горанов не е обсъждано данъкът да се увеличи. Възможно е обаче към фонда да се насочи по-голям ресурс, но все още не е обсъждан нов източник. Горанов смята, че парите не са малко на фона на данъчните оценки на имотите на хората, които влизат в групата на социално слабите. Хората ще получават пари в зависимост от пораженията върху имота им, но не повече от данъчната оценка.
      За да получат финансова помощ собствениците трябва да отговарят на определени критерии.
      Все още не е ясня, как ще бъдат определяни критериите и кои са социално слабите, които ще бъдат подпомагани от фонда.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ