неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЛОВЯТ НАРУШИТЕЛИ, ПАРКИРАЩИ НА МЕСТА ЗА ИНВАЛИДИ

      Кампания лови шофьори, спрели на паркоместа за инвалиди, без право на това. Инициатива на Сдружение „Център за независим живот“ проверява спазват ли се правата на хората с увреждания. Експериментът, започнал през януари, включва видеокамери, поставени в автомобили на паркингите на няколко търговски центъра в столицата. Днес беше представен резултатът от първия т.нар. епизод на кампанията. На пресконференция представители на сдружението, Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и началникът на отдел „Пътна полиция“ показаха видео с проведения тест и коментираха установените нарушения.

      Мотото на кампанията „Наглостта не е увреждане“ е маркирано и на стикери, които се лепят на всички, прекрачили закона.
      Само за 2 часа експериментът е констатирал 15 нарушители. Служители на „Пътна полиция“ са съставили 2 акта на шофьори, които са спрели колите си върху сините паркоместа. Основните оправдания на водачите в грешка, са „Не знаех“, „Спрях за малко“, „Няма места“ и „Роднина съм на инвалид“.
      Видеото поставя нарушителите на мястото на инвалидите, като предлага ескорт с количка на всички, току-що спрели с автомобила си върху оказаната маркировка. По думи на хората с увреждания, така се цели съвестта на шофьорите да бъде събудена, а погазването на закона – еднократен акт.
      Според представители на сдружението най-фрапиращите злоупотреби с паркоместата на инвалиди, са тези на родители с деца.

      Експериментът ще продължи с камери в централната част на София и моловете.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ