петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ООН ОБСЪЖДА СИТУАЦИЯТА В УКРАЙНА УТРЕ

      В петък Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Източна Украйна, предаде ТАСС. На срещата ще бъде оценено спазването на мирните договорки и все още незатихналия конфликт с Русия. В дискусията участие ще вземе и специалният представител на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) в контактната група за Украйна Хайди Талявини. Все още не е уточнено дали срещата ще бъде открита.
      Украйна също е основен въпрос в ЕС и САЩ.
      Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че се обмислят допълнителни санкции срещу Русия, които да бъдат наложени ако огънят не бъде прекратен, а споразумението – спазвано. Ако това не се случи Вашингтон ще вложи нови усилия в разрешаването на сраженията с нови санкции срещу Кремъл, допълни още Кери. Президентът на САЩ Барак Обама все още не е решил дали доставката на оръжия за Киев ще бъде факт. По този начин се цели подкрепа в полза на атакуваната Украйна и помощ, необходима за запазването на териториалната цялост на страната.
      От Полша също обмислят да окажат подкрепа като изпратят свои военни инструктори да обучават украинските въоръжени сили. Това решение ще бъде взето или отхвърлено през идния месец, съобщи съветник на полския министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.
      От наша страна също е изразена готовност да бъде изпратена хуманитарна помощ на Киев, съобщи председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.
      Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също преди, че Брюксел няма да се колебае да поднови санкциите на Москва и сепаратистите, които не оттеглят въоръжението си в Украйна, ако договорката от 12 февруари не се спазва. Той добави,че до момента има регистрирани 800 нарушения.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ