петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПАРЛАМЕНТЪТ ГЛАСУВА „ДА УСВОИМ ЕДНИ ПАРИ ОТ ЕВРОПА“

      Скептични изказвания и популистки коментари съпътстваха заседанието на парламента по повод стратегията за висшето образование. Документът предизвика въпрос относно това доколко ефективен ще бъде той и ще допринесе ли за развитието на родното образование.
      Част от депутатите, излязли на трибуната в НС, се обединиха около позицията, че съществуват много пропуски в стратегията, които не бива да бъдат пренебрегвани за сметка на старанието тя да бъде приета.
      Стратегията беше предложена от Тодор Танев и подготвяна от просветните министри Анелия Клисарова и Румяна Коларова. Основната цел е одобрението на Брюксел на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“ за периода 2014-2020 г.

      Депутатът от партия „Патриотичен фронт“ подчерта, че стратегията не бива да се подкрепя безусловно с единствената цел „да усвоим едни европейски средства“.
      По думите на Снежана Дукова от ГЕРБ документът не е 100% идеален, но е отправна точка за нов Закон за висшето образование. Тя допълни още, че един от най-важните въпроси е този за достъпът на кандидат висшистите и броят дипломирани студенти.
      Около процента на учащите в университети бяха насочени и забележките на Дора Янкова от БСП. Тя изрази мнение, че в стратегията се взема под внимание количествения, а не качествен показател.
      Станислав Станилов от „Атака“ заяви още, че според него този документ е кръвен данък, който неолиберализмът взимал от българите.
      Въпреки негативните си коментари по стратегията, всички партии гласуваха „за“ нейното приемане.
      Липсата на баланс между дискусиите и вота не изясни въпросите около качеството, стимулирането и развитието на българското образование. С неясни доводи за приемането на документа, се отключват нови разсъждения дали той не е „отбиване на номер“ и доколко е съществен за депутатите в залата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ