петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПЛЕВНЕЛИЕВ НЯМА ДА НАЛОЖИ ВЕТО НА НОВИЯ ДЪЛГ

      „Не обмислям налагане на вето. Не може да се прави паралел по никакъв начин между ситуацията на връщането от мен на бюджета на правителството на Орешарски и днешното решение“, заяви президентът Росен Плевнелиев, след като  Народното събрание одобри ратификацията на договора за посредничество за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро.
      Президентът коментира, че в предходното правителство управляващите удобно са си увеличили разходите и си намалили приходите. Според него сегашният бюджет е разумен и реалистичен и не предвижда свръх дефицит.
      „Днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг, от него не следва директно тегленето на милиарди. Имаме бюджет, който е посочил много ясно какъв е лимитът на дълг за 2015 г., той ще бъде изпълнен, така ще има бюджет за 2016 г. Като държавен глава ще преценя дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен, ако не е – ще действам както в миналото“, зарече се президентът. Той декларира, че в бъдеще ще следи изразходването на средства и действията на правителството при заявката за резерв, харченето на гласуваните пари и обещанието 2 млрд. лева от заявената граница от 16 млрд. лева да не се оползотворяват.
      В изказванията си след гласуването на ратификацията на държавния заем президентът Плевнелиев изрази оптимизъм относно постигнато и бъдещите важни решения, свързани неотложни реформи в България. Държавният глава подкрепи приетата вчера от парламента ратификация за нов дълг от 8 млрд. евро. и отказа да се съобрази с искането на БСП да наложи вето.
      Веднага след гласуването Мая Манолова се обърна към президента като каза, че има основание да наложи вето върху този срамен и позорен заем. „Направете го, защото в него няма икономически растеж и яснота. Ако не го направите, ще се обърнем към Конституционния съд“, заяви тя.
      Обръщението на БСП дойде, след като окончателно беше приета ратификацията. След много и разпалени дебати на второ четене „за“ гласуваха 159 депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС и АБВ, „против“ бяха 48 народни представители от БСП и „Атака“, а 11 от ПФ „се въздържаха“.
      В деня на гласуването АБВ и ДПС рязко смениха позицията си и въпреки заявленията, че няма да подкрепят заема, го одобриха. Резкият завой в позициите стана факт след обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, че около 2 млрд. лева от заема няма да се харчат.
      „Емисията на депутатите се оказа много евтина. Накрая бяхме свидетели как се купиха цели парламентарни групи – ДПС и АБВ. На фона на този срамен пазарлък хората ще запомнят лицата ви, а ние ще се постараем да запомнят имената на тези, които гласуваха за този срамен дълг“, заяви по повод изненадващото гласуване Мая Манолова..
      Изказването й беше съпроводено със скандирания „оставка” от страна на БСП. Народните представители от партията отново се възползваха от поизтърканите, но гръмки лозунги „Не обричайте децата”, „Не на дълга” и „Оставка”.
      В кулоарите на парламента председателят на левицата Михаил Миков призова президента на републиката да наложи вето на ратификацията за новият дълг.
      Според Михаил Миков аргументите на министъра на финансите Владислав Горанов, че може да се справи с 2 млрд. по-малко от посоченото в договора, са своеобразно алиби за подкрепа от АБВ и ДПС, които направиха рязък завой минутите преди гласуването.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ