петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИД РАЗРУШИ ДРЕВНИЯ АСИРИЙСКИ ГРАД НИМРУД

      Групировката „Ислямска държава“ унищожи археологическия обект Нимруд, намиращ се в северната част на Ирак, предаде Франс прес. Нападението над древния асирийски град е извършено от джихадистите с булдозери веднага след края на обедната молитва.
      Операциите по разрушаването са поредните, извършени от ислямистите, след като преди няколко дни с чукове бяха изпочупени безценни скулптури в Мосул. Проявите бяха излъчени във видео.
      Град Нимруд се намирана 30 км от Мосул, който от юни месец миналата година е под контрола на джихадистката групировка. Археологическият обект е поредната мишена, попаднала под обсега на ИД. Турският президент Реджеп Ердоган определи действията на групировката като опит за унищожаване на историческото наследство и културата на ислямската цивилизация.
      Междувременно малайзийски правоохранителни органи са открили над 500 лични страници в социалната мрежа „Фейсбук“, предназначени за набиране на бойци за „Ислямска държава“, съобщава ТАСС.
      Всички профили, записани в тях, са все още активни, съобщи заместник-началник на местния полицейски отдел за борба с тероризма Айоб Хан. В страниците ИД е представена като „мирна организация“.
      Бройката на членуващите в екстремиската организация нараства все повече. Над 60 души от малайзийски произход са заминали за Сирия през изминалата година, за да участват в бойните действия на групировката. От Югоизточна Азия броят на присъединилите се възлиза на 400 души, съобщават разузнавателни агенции.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ