събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОТКРИХА МОЩИ НА ЧЕТИРИМА СВЕТЦИ В НИМ

      Мощехранителницата, чието съдържание фокусира вниманието на реставраторите и историците, е изработена от сребро и злато с висока проба. Тя е завършена от йеромонах Серафим на 25 март 1821 г. На нея има отлично съхранен надпис на гръцки, който информира, че тя съдържа мощите на светци. Надписът гласи „Мощи свети на Св. Дионисий, Св. Панталеймон, Св. Параскева и Св. Харалампий. Манастир „Косиница“.
      Манастирът „Св. Богородица Косиница“ се намира край град Драма, в Гърция. Той е основан през Средните векове от българска етническа общност и затова е с българско име. Гърците са се опитали да прекръстят на „Ейкосифиница“ /двадесетте палми/, но в историческите артефакти той еднозначно е споменаван под името Косиница.
      Мощехранителницата се е озовала в България през 1917 г. Тя е донесена от български разузнавачи, начело с Богдан Филов. Прибрана е като част от църковната утвар на манастира Косиница и е засекретена, тъй като съгласно Ньойския договор е трябвало да върнем всичко иззето на Кралство Гърция.
      Към днешна дата откритите историческите артефакти са наша законна собственост. Не се очакват претенции от гръцка страна към мощите на светците.
      Мощите ще бъдат изложени за поклонение в Националния исторически музей – в централната зала на националната съкровищница.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ