понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      КРИТИЧНО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В ЦЯЛАТА СТРАНА

      Лошото време и неспирният снеговалеж предизвикаха критично положение в почти цялата страна. Стотици селища са без ток заради интензивните снеговалежи, а цели общини в Южна България бедстват. Блокирано е движението на влакове. Засега няма данни за пострадали хора.
      В цялата област Смолян е обявено бедствено положение заради силния снеговалеж. От вчера ток няма в половината община, съобщи заместник-областният управител Зарко Маринов, цитиран от БТА. Главните пътища там са проходими само с вериги, а второстепенните са абсолютно непроходими.
      В областите Смолян, Кърджали и Хасково днес е в сила червен код за силен северен вятър, виелици и навявания. Снежната покривка надхвърля 25 см. 243 села в Кърджалийско останаха без електричество заради мокрия сняг.
      Община Рудозем също обяви бедствено положениетази сутрин. Там всички след като всички населени места останаха без ток.
      Товарни автомобили закъсаха в прохода Рожен. Движението в цялата област се извършва задължително с вериги. Проходите Рожен и Пампорово са проходими при зимни условия, но са затворени за тежкотоварни автомобили. Проходът „Превала“ бе временно блокиран заради закъсали тирове.
      В Хасково ситуацията също е усложнена, снегът е над 30 см. В Ардино е обявено бедствено положение, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев. Той обясни, че в момента се разчистват главните пътища от републиканската пътна мрежа. Повечето са в община Ардино, където не работят и мобилните връзки. Там снежната покривка достигна 60 сантиметра, а в района продължава да вали. Има непроходими пътища с дълбоки преспи.
      Около 20 души са блокирани в хижа Връховръв в Родопите, където снегът е над метър и половина и е абсолютно невъзможно да се стигне. Работи се усилено по разчистване на района и се очаква до няколко часа хората да бъдат отблокирани.
      Сигналите за помощ в цялата област са над 60 за по-малко от денонощие.
      Има селища без ток в община Димитровград, в Пловдивско, Видинско, в Плевенско, около Ловеч и Перник.
      Прекъснато е движението на влаковете в шест железопътни участъка. Очакват се по-съществени повишения на реките Места и Струма.
      Дадени са предписания на кметовете на съответната община в рамките на населените места, на „Напоителни системи“ ЕАД и областните управители.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ